Tuesday, June 26, 2007

Höns & kycklingar



Hönsamor sitter och gömmer sina småttingar innan GUBBEN brutalt (nåja) flyttar undan henne och avslöjar 11 (en sprang och gömde sig) små kycklingar. Rymlingen fångades och tvångsfotograferades.

En sak som en nybliven hönsagubbe noterar är att kycklingar inte är jordens mest balanserade kritter. Dels hittar man dom här och där liggandes på rygg och sprattlandes med benen (detta ibland efter en vild flykt, fast ungefär lika ofta av ren oskicklighet). Hyfsat hjälplösa i det läget, överlevnadsvärdet i naturen måste ligga lågt...
Hönsmor är, som alla föräldrar, beskyddande. Problemet för henne är att det är föga respektingivande med en 1½-kilos höna som kluckar åt en. Återigen kan överlevnadsvärdet ifrågasättas.

Jag inbillar mig att dronten var en hönsfågel. Den dog som bekant ut efter att sjöfarare med lätthet slog alla i huvudet med träpinnar. Detta skulle utan problem kunna hända med höns också, om folk hade lust att fara runt och slå på fåglar (och det inte fanns ägare till fåglarna, särskilt då elaka bönder med hagelbössor under madrassen), eftersom dom uppenbarligen är mer eller mindre handikappade.

Flyr dom aldrig undrar ni då??? Svaret är, Jo det gör dom.
Det är bara det att dom gör läten hela vägen och sedan är dom upprört högljudda i 5-10 minuter efter den max 7 meter långa flykten. Uppenbarligen ytterligare en brist i försvarsstrategin.

Sammanfattningsvis är höns dumma. Men söta.

13 comments:

Anonymous said...

Bor ni i Ucklum...i så fall vart vi nära er som igår...
Kram från Malin

Susanne said...

Yes där finns vi. Varför knacka du inte på. Hade fixat kaffe vet du! :-)

Brunkullan said...

Hahahahaha...jisses vad roliga ni är:-)

Susanne

Stina said...

Puttinuttarna små...puss

Spets och snor said...

gud så söta och roliga de är!

Anonymous said...

Har nu fått till en räknare längst ner... Det går framåt...

Anonymous said...

Jo det blev en udda natt...jag kom inte i säng förrän vid 06...filmen var bra och sen "fastnade" jag vid datorn...käre maken kom upp o undrade vad vi höll på med...Somnade gott sen och fick ett par timmars sömn till...dottern somnade på soffan...Verkar inte som hon har ont längre (örat är kvar)...nu syr hon istället och verkar hur pigg som helst
Kramar från Malin

Susanne said...

Hönsafar: Bra älskling. Då ska vi bara ta oss igenom hur man länkar. Puss på dig gubbe!

Malin: Bra att örat är kvar. Har inga liggandes som ni kan få. Gött att det gick över. Du har vänt på dygnet kan man säga :-)
Kram

n o r d i n g å r d e n said...

Vilken härliga höns och gulliga kycklingar!! Svarta kan ju inte vara helt vanligt... Mysigt och hemtrevligt även om jag känner lite "hönsfobi" men kycklingarna var minst sagt söta, den lilla tvångsfotade också! Mari.

Vilken rar man som engagerar sig i din blogg, min fattar ingenting!! ; )

Anonymous said...

AAAAAAAaaaaaaaaaaaah!?

Det är blått numera????

Stina said...

Absolut något med doften Clean Cotton. Den doftar underbart sköljmedel. Man kan dö så underbar den är. Puss

Stina said...

Hoppas att gubben din gissar rätt då...:-) Puss

Anonymous said...

Jag vet hur man länkar :))